Naslovnica

POSJET UČENIKA IX. RAZREDA UZDOLU

-Autor: OS škola Ripci, Objavljeno 28.10.2019 09:18

Tradicionalni susret osnovnih škola s područja općine Prozor-Rama održan je na Uzdolu. Već nekoliko godina učenici, pedagozi i ravnatelji (OŠ fra Marka Marulića Prozor, OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, OŠ Ivana Mažuranića Gračac i OŠ Veselka Tenžere Uzdol) organiziraju  zajedničku aktivnost i druženje.

Susret je započeo u prostorijama OŠ Veselka Tenžere gdje je goste iz drugih škola dočekao i dobrodošlicu poželio ravnatelj Domin Crnjac. Zatim su učenici izveli kratki šaljivi igrokaz, a kroz prezentaciju su se posjetili na zločin od 14. rujna 1993. godine na gdje je na mučki način ubijeno troje djece.

Nakon okrijepe učenici su posjetili Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Uzdolu, gdje im se obratio predstavnik Udruge 3. bojne brigade Rama g. Miro Vlajčić, koji je održao kratko predavanje o ratnim dođađanjima na Uzdolu i značenju samog spomenika.

Također su posjetili župu Uzdol i Memorijalni centar gdje im je domaćin bio župnik don Ivan Tomić i upoznao učenike sa župom i njezinom poviješću.

Neizostavan je bio posjet arheološkom nalazištu Gradac. Na ovom zanimljivom lokalitetu o geološkim i arheološkim osobitostima svoje kolege su upoznali maturanti opće gimnazije Srednje škole Prozor.