Naslovnica

BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN

-Autor: OS škola Ripci, Objavljeno 31.10.2019 08:14

Obavještavaju se učenici i djelatnici da se redovita nastava neće izvoditi 1.11. 2019. zbog obilježavanja blagdana Svih svetih.

 

Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdana S v i h   s v e t i h.  Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.

Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.

 

D u š n i   d a n  slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.