Naslovnica

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

-Autor: OS škola Ripci, Objavljeno 27.01.2020 13:08

Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta, učenici naše škole imali su priliku pogledati fotografije i kratke isječke filmova na sjećanje žrtve holokausta .

Učenici su na satima povijesti upoznati s  nacističkim sabirnim logorima, logorima smrti gdje su najviše stradavali Židovi, Romi, homoseksualci, svećenici, masoni, politički protivnici.

Međutim, nacistička država sa svojom vojskom i policijom, SS odredima te ponajviše logorima smrti nije bila samo bjesomučni stroj za ubijanje.

Taj stroj bio je luđački, knjigovodstveno precizan, učinkovit i koristoljubljiv.

Smrt milijuna ljudi donosila je nacistima izravnu korist, jer žrtve su opljačkane, potpuno lišene imovine, osobnih stvari, korištene su za rad do krajnje iscrpljenosti, ponižavane su i mučene.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom II. svjetskog rata.

Ovaj Dan  se obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja.. Na taj dan 1945. Crvena armija  oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncetracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj