Naslovnica

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN UČITELJA

-Autor: OS škola Ripci, Objavljeno 07.10.2021 09:23

Učitelji naše škole su obilježili Svjetski dan učitelja edukativno-zabavnim putovanjem u  Jajce (vodenice) i Banja Luku. Vesela ekipa je u ranojutarnjim satima krenula iz Rame, preko Uskoplja do prvog odredišta vodenice  u Jajcu koje su dio jedinstvene panorame Plivskih jezera. Dok je još netko drijemao u autobusu vesela atmosfera svakim kilometrom postajala je jača i jača.Veliki dio učitelja koji ranije nisu posjetili ovaj prirodni fenomen ostaje oduševljen viđenim.Iako je jesen, priroda i okolno zelenilo još je ustrajno, a  bistra voda koja huči kroz vodenice dodatno poboljšava osjećaj ugodnosti. Ovo je bila prilika  i popiti jutarnju kavu na prekrasnom Plivskom jezeru i uživati u suncu.

Nakon posjeta vodenicama putovanje se nastavlja prema Banja Luci točnije prema samostanu trapista „Marija Zvijezda“. Pred samostanom učitelje dočekuje opat Zvonko. Ulaskom u veliku Crkvu posjetitelje interijer u prvi mah ostavlja bez  riječi.Taj silni prostor, te nježne boje, to neobično umjetničko uobličenje je nešto što sigurno većina ljudi ne očekuje prilikom posjeta. Opat Zvonko je učiteljima predstavio povijest izgradnje samostana, arhitekturu, umjetničke elemente samostana i općenito povijest nastanka  trapističkog redu i njihove uloge u svijetu i Banja Luci.  Na kraju posjeta samostanu „Marija Zvijezda“ učitelji su imali priliku kušati i kupiti poznati i originalni sir koji trapisti izrađuju i trapističko pivo.

Posjet  Banja Luci se nastavlja obilaskom samostana Presvetog Trojstva na Petrićevcu. Pred ulazom u crkvu učitelje  dočekuje fra Domagoj. On je ukratko predstavio samostan i župu u kojoj djeluje. Jedna od važnijih značajki za ovaj samostan  i crkvu je što su pet puta obnavljani, a posebno se izdvaja po tome što ga je posjetio Papa Ivan Pavao II. 2003. godine. Uz porušenu crkvu na Petrićevcu tada je predvodio misno slavlje i proglasio blaženim Ivana Merza. Posjet Petrićevcu je završio kušanjem fratarske rakije.

Obilazak je nastavljen šetnjom kroz najpoznatije banjalučko  šetalište Gospodskom ulicom do tvrđave Kastel najstarijeg spomenika u gradu Banja Luci. U prošlosti je Kastel bio jako vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih naleta. Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, a u njenoj unutrašnjosti, pored ljetne pozornice igrališta za djecu i nacionalnog restorana nalazi se i Kamena kuća u funkciji galerije.

Već pomalno umorni od obilaska, vrijeme je došlo i za okrijepu. Neizbježan je posjet restoranu "Stara Ada". Svojom bogatom ponudom domaće  i tradicionalne kuhinje kod svakog posjetitelja izaziva osjećaj toplog i domaćeg ambijenta.

Posjet Banja Luci završava neizbježnim shopingom u trgovačkom centru. Na kraju jednodnevnog putovanja svi učitelji su se vratili zadovoljni i oduševljeni viđenim i tako nezaboravno obilježili Svjetski dan učitelja.