Naslovnica

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DJETEA (DJEČJA PRAVA)

-Autor: OS škola Ripci, Objavljeno 21.11.2022 09:15

Vijeće učenika naše škole i učenici devetog razreda obilježili su Svjetski dan djeteta koji se  svake godine obilježava 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Ovaj dokument UN-a sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu.

U uvodnom dijelu obilježavanja predsjednica Vijeća učenika škole Ana Cvitanović i učenica Maja Džidžić upoznale su  učenike su s osnovnim pravima djeteta,  nakon čega su zajedno s ostalim učenicima  analizirali njihovu primjenu  u svakodnevnom životu. Učenici su predlagali rješenja za bolju primjenu i istraživali kako se prava provode diljem svijeta. Važno je omogućiti djeci znanja o pravima i obvezama koja imaju kako bi i oni pomogli u ostvarivanju ljepšeg, pravednijeg i sretnijeg života kako djece tako i odraslih.

U drugom dijelu rasprava je nastavljena na temu dječjih prava, odgovornosti i izvršavanje obveza u školi. Prava i odgovornosti koja su nužna za poštivanje u školi i izvan nje su:

  • Pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb, i informacije koje će ti pomoći da budeš zdrav i zdravo rasteš.
  • Pravo na ispravnu vodu za piće, kvalitetnu hranu, čistu i sigurnu okolinu.
  • Odgovornost ne bacati papiriće u okoliš.
  • Odgovornost ne razbacivati se s hranom i prilagoditi se novčanim mogućnostima svoje obitelji.
  • Odgovornost redovito ispunjavati školske obaveze, pisati domaće zadaće i truditi se kako bi postigao/la najbolje moguće rezultate.
  • Pravo prakticirati svoju vlastitu kulturu, jezik i vjeroispovijest ili neke druge koje izabereš.
  • Odgovornost lijepo postupati prema svojim prijateljima i odraslima, upravo na onakav način na koji bi htio da se oni odnose prema tebi.
  • Pravo biti zaštićen od nanošenja boli i lošeg postupanja, tjelesnog ili duhovnog.

 

 

 

 

Oblačenjem plavih majica učenici središnje škole u Ripcima i područne škole u Rumbocima  su se pridružili drugim osnovnim i srednjim školama širom BiH  akciji pod nazivom „Obojimo svijet u plavo“  i na taj način obilježili Svjetski dan djeteta