Naslovnica

TERENSKA NASTAVA UČENIKA I UČITELJA RAZREDNE NASTAVE

-Autor: OS škola Ripci, Objavljeno 06.05.2024 09:56

30.4.2024. učenici i učitelji razredne nastave ( od I.do V. razreda) organizirali  su i realizirali terensku nastavu. Oni su u sklopu terenske nastave posjetili Kupres i Tomislavgrad. Polazak iz Rame počeo je u jutarnjim satima, a prvo odredište bio je Kupres.

Tom prilikom učenici su posjetili siranu „Perkan“ gdje su se iz prve ruke upoznali s  procesom proizvodnje mliječnih proizvoda (kupreškog sira).

Zatim je put nastavljen prema Tomislavgradu, točnije prema Eminovu selu, vinogradu Knebu. Domaćin je upoznao učenike o povijesti ovih tomislavgradskih vinograda na nadmorskoj visini od 900 do 960 mnv. Učenici su se ukratko upoznali sa sadnjom vinove loze, branjem grožđa i procesom nastanka vina.

Put je dalje vodio prema Crkvi sv. Nikole Tavelića gdje su  učenicima pokazane najvažnije prostorije samostana posebno knjižnica i muzej. Čuli su o važnim povijesnim činjenicama, osjetili intenzivni, topli miris knjižnice te odlutali u davna, prošla vremena. Izvan svojih učionica osvijestili su ulogu i važnost knjige a i same nematerijalne baštine.

Učenici su bili u prilici vidjeti arheološku zbirku muzeja.  Kroz franjevačku knjižnicu proveo ih je Vinko Šarac, a imali su priliku vidjeti i izložbu praslona.

 

S puno dojmova i sretni što su upoznali sadržaj franjevačkog muzeja, učenici su korisno ispunili sate terenske nastave upoznavajući našu slavnu prošlost i običaje.